“MANIPULATIE VAN VOETBALUITSLAGEN IS EEN REALITEIT”

John Textor, de (mede)-eigenaar van voetbalclubs als RWDM in België, Olympique Lyon in Frankrijk, Crystal Palace in Engeland en Botafogo in Brazilië, werd opgeroepen voor een parlementaire commissie in Brazilië die een licht moest werpen op mogelijke manipulatie van competitieresultaten. Hij bleef bij de beschuldigingen die hij een paar weken geleden uitte.

Met zijn rechterarm in een mitella na een vervelende val op een skateboard op zondag, bracht John Textor maandag enkele uren door met het beantwoorden van vragen van Braziliaanse senatoren die belast zijn met het onderzoeken van mogelijke manipulatie van sportresultaten. De Amerikaan bevestigde de beschuldigingen die hij enkele weken geleden de wereld instuurde.

Hij beschuldigde Palmeiras, dat in december tot kampioen werd gekroond, van het omkopen van scheidsrechters en hekelde ook spelers van Sao Paulo FC en Fortaleza, die zich volgens hem schuldig maakten aan het manipuleren van resultaten ten gunste van Palmeiras. Tijdens zijn gesprekken met de parlementsleden, waarvan sommige achter gesloten deuren plaatsvonden, presenteerde Textor volgens Jorge Kajuru, de voorzitter van de parlementaire commissie, ook “bewijs” om zijn beschuldigingen te staven. “Het was geen gesprek zonder inhoud“, zei Kajuru, voordat hij beloofde de meest doorslaggevende elementen openbaar te maken (waaronder een geluidsopname van een scheidsrechter). “Integendeel, het had inhoud. We hebben genoeg bewijs om het grondig te onderzoeken…”

Na de bijeenkomst sprak Textor zich uit, dit keer in het openbaar, om zijn aanpak te rechtvaardigen. “We moeten het Braziliaanse voetbal opschonen. (…) Wat we hebben ontdekt is niet anders dan in de rest van de wereld, België, Frankrijk, heel Europa. Het manipuleren van resultaten is een realiteit. (…) Ik ben de eigenaar van een club, ik wil kampioenschappen winnen en als ik kan bewijzen, zonder de minste twijfel, dat (het) seizoen 2022 werd gemanipuleerd, en dat 2023 werd gemanipuleerd, evenals (het leveren van) ander bewijs van anomalieën, zal ik in staat zijn om in beroep te gaan bij de sportrechtbank, bij de politie, en dit wetgevende orgaan zal in staat zijn om op te treden.”

Ondervraagd door Romario, de wereldkampioen van 1994 die senator van de Republiek is geworden, ging Textor in de aanval: “Of ik dit doe om mijn aandelen te verkopen? Met alle respect, dat is de domste vraag die je ooit zou kunnen stellen. Als ik wilde verkopen, zou ik niet de slechte dingen zeggen die ze hier (in Brazilië) doen, ik zou het niet hebben over corruptie. Ik zou nooit op die manier een bedrijf verkopen. Ik ben zo transparant mogelijk geweest…”

(Eric Frosio/L’Équipe via Tagtik/Pic : L'Equipe)

Blijf op de hoogte van al ons nieuws op MSN en abonneer je door op 'volgen' te klikken hierboven naast ons logo.

2024-04-24T07:34:40Z dg43tfdfdgfd